четвер, серпня 26, 2021

 

 «АКАДЕМІЯ В ОДНІЙ ОСОБІ»

Іван Франко (1856-1916)

 27 серпня - 165-річчя від дня народження

 Поет, прозаїк, драматург, публіцист, філософ, економіст, політик, громадський діяч, мовознавець, поліглот. Ще за життя здобув титул «галицького Шевченка», «великого Каменяра» та «українського Мойсея».

ЦІКАВИНКИ ПРО МИТЦЯ

*За 40 років активного творчого життя, кожних два дні виходив новий твір письменника (вірш, новела, роман, повість, тощо), тобто 6000 творів. Щороку видавав 5-6 книжок, тобто 220 окремих видань. Загалом, надрукував понад 50 томів (і це лише третина написаного).

*Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви «українці» замість «русини» — так традиційно називали себе корінні галичани. В «Одвертому листі до галицької української молоді» (1905) Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…»

 *Став першим професійним українським політиком: першим головою першої української політичної партії – «русько-української радикальної партії». Також одним із перших виступив на підтримку українського феміністичного руху – підтримав видання українського жіночого альманаху «Перший вінок», який видавали Наталя Кобринська та Олена Пчілка.

 * Іван Франко відомий своїм інтересом до індійської культури, він вивчав літературу, філософські твори, тексти Вед на санскриті. Сам він говорив: “Жаль, що я не орієнталіст”.

  *Іван Франко засновник туристичного руху в Галичині, організовував піші мандрівки Галичиною і Карпатами.

 * Все життя шукав свій шлях до Бога. Проте його вільнодумство не заважало  досліджувати Святе Письмо. Наприкінці життя одній із своїх сучасниць Франко сказав: «Я вірю в Бога, але не так, як ви усі». Серед перекладів Івана Франка – біблійна “Книга Буття”.  Досі це найбільш точний переклад цієї частини Біблії українською мовою.

 * Єдиний український поет, який номінувався на здобуття Нобелівської премії (проте до участі в конкурсі він так і не дожив).  (За матеріалами інтернет-публікацій).